Ziemniaki z obiadu w kilka chwil przerabiam na pyszną kolację. Wystarczy patelnia i proste dodatki
Ziemniaki z obiadu to u mnie najczęściej zapowiedź pysznej kolacji. Powiem więcej: najczęściej specjalnie robię tak, aby zostały. Pomysł jest banalnie prosty, bo to smażone ziemniaki z dodatkiem sporej ilości żółtego sera, który się na nich topi, tworząc pyszną, lekko ciągnącą pierzynkę. Uszykowanie całego dania zajmuje nie więcej, niż 10 minut.
Jak zrobić ziemniaki z serem z patelni?
Mój sekret to proste dodatki. Ziemniaki najpierw rumienię na oliwie, a potem dodaję jeszcze odrobinę masła i czosnek, lubię też doprawić ziemniaki sporą ilością pieprzu. Sól zwykle nie jest już potrzebna, bo ugotowane ziemniaki są zwykle dobrze osolone, dlatego z solą zawsze ostrożnie, jeśli jednak chcecie jej dodać.
Ja do zrobienia tych ziemniaków z serem wykorzystuję najczęściej cheddar, który ma wyrazisty smak i doskonale nadaje się do zapiekanek. Ale może to być dowolny żółty ser, a nawet mieszanka takich serów przyrządzona z serowych resztek, które często zalegają w lodówce.
Przepis: Ziemniaki z patelni z serem
Pomysł na ziemniaki z obiadu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 2 min.
- Czas gotowania
- 8 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 849 w każdej porcji
Składniki
- 400 g gotowanych ziemniaków
- 100 g tartego sera żółtego
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Smażenie ziemniakówUgotowane ziemniaki pokrój na kawałki, wrzuć na rozgrzaną oliwę i smaż, aż zaczną się rumienić. Dodaj na patelnię masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i smaż ok. 1 minuty. Dopraw ziemniaki pieprzem i w razie potrzeby również solą.
- Dodawanie seraRozłóż ziemniaki równomiernie i wysyp na nie tarty ser. Przykryj patelnię i podgrzewaj całość, aż ser się rozpuści.
Takie smażone ziemniaki z serem smakują doskonale bez żadnych dodatków, ale oczywiście można je posypać dowolną zieleniną (np. pietruszką lub szczypiorkiem) czy zaserwować z keczupem albo dowolnym sosem na bazie jogurtu (np. czosnkowym albo koperkowym).
Inne pomysły na ziemniaki z serem
Czosnek i odrobina masła to mój patent na to, aby ziemniaki były smaczne i aromatyczne, ale do smażenia można dodać też inne dodatki. Może to być np. pokrojony w kostkę boczek. Wówczas przesmaż go na niewielkiej ilości oleju, dodaj ziemniaki i smaż, aż się zarumienią, a dalej postępuj jak w przepisie. Możesz też dodać na patelnię cebulkę lub inne wędliny. Ja czasem dodaję do ziemniaków także inne warzywa, np. pokrojoną w kostkę kolorową paprykę albo seler naciowy.